pondelok 29. októbra 2012

Passion For Fashion 18: Móda za čias Ľudovíta Štúra

A keďže sme sa rozbehli v národnom duchu, nezabudnem ani na dnešný pamätný deň narodenia Ľudovíta Štúra.


Aké boli módne trendy počas života kodifikátora spisovného jazyka a vedúcej postavy národného obrodenia?
 19.storočie bolo oproti baroku obdobím rýchlej zmeny módnych trendov. Významnú úlohu zohral Viedenský kongres, ktorého sa zúčastnili politici z celej Európy, ktorých samozrejme nasledovali aj dámy a presunuli sa sem celé ich dvory. Viedeň sa tak stala centrom spoločenského života, a teda aj módy.
V šľachtickej ale aj meštianskej odevnej kultúre sa presadila európska dobová móda. Uhorský odev bol výrazne ovplyvnený empírovou módou z Francúzska.

Pre pánsku módu bol typický frak z tmavého súkna (tmavomodré, tmavozelené, tmavohnedé), biela košeľa a biela alebo prúžkovaná vesta. Frak mal vysoký tvrdý golier. Evanjelická inteligencia preferovala čiernu farbu. Nohavice boli spočiatku po kolená a nosili sa pančuchami a nízkymi topánkami alebo čižmami, neskôr sa presadili dlhé svetlé priliehavé nohavice. Nevyhnutnou súčasťou pánskeho odevu bola umelecky viazaná šatka alebo kravata. V tomto období si muži začali strihať vlasy nakrátko. Nosili cylindre  alebo dvojrohé klobúky a ako doplnky farebné rukavice, vychádzkové paličky a hodinky s príveskami. Teplejšou alternatívou odevu boli redingoty alebo peleríny, ktoré mohli byť podšité aj kožušinou.

O dámskej móde 19. storočia sa dozviete viac na čoskoro aktívnej novej web stránke Lubitsa Stylingu!!!