streda 14. augusta 2013

Passion For... Jeans!

 V 16.storočí sa v Európe objavil barchet farbený indigom. Vtedy sa kusy tejto rezistentnej látky využívali ako plachty na plachetniciach, alebo ako prikrývky tovaru v Janovskom prístave, z ktorého sa látka vyvážala. A práve tam sa zrodil jej názov: blue jeans - blue de Genes (Genes= Janov).

Okrem barchetu sa indigom farbila aj tkanina z Nîmes, z ktorej sa šili praktické nohavice pre janovských námorníkov. A z tejto francúzskej produkcie vznikol zase názov denim - De Nîmes.

V 19.storočí dorazil denim do Ameriky, kde spočiatku plnil tiež funkciu pracovného materiálu na výrobu nohavíc pre baníkov. Tieto modely sa šili s otvormi, do ktorých si baníci upínali traky a vreckom na hodinky. Neskôr sa práve tieto detaily stali neodmysliteľným prvkom džínov, ktoré Levi Strauss povýšil na plnohodnotný kus odevu.   

Z Európy, cez Ameriku až do Číny. Dnes má veľa z nich na visaške napísané " Made in China". Ako sa robia také džíny, zisťoval náš obľúbený britský stylista Gok.
Z tohto short dokumentu si odnesiete viac, než len pohľad na výrobu džínov. Úsmev na tvári, obrovská rýchlosť a vďačnosť za prácu, ktorú robia - to sú ľudia, takí odlišní od nás, Slovákov




Džíny, rifle, texasky... pohodlné a variabilné. Napriek tomu aj ony majú svoje stylistické tajomstvá, o ktorých sa dozviete tu!