utorok 6. augusta 2013

Patríte k fľakomilom? Part 2.

Je tu!
Sľúbená druhá časť Manuálu pre fľakomilov, v ktorej sa pozrieme na najbežnejšie prostriedky a škvrny.



Aké sú najbežnejšie prostriedky na odstránenie škvŕn?

Základným a univerzálnym prostriedkom je VODA. Škvrnu síce sama o sebe neodstráni, ale predchádza jej usadeniu v tkanine.

Jeden z najlacnejších prostriedkov je SOĽ, ktorou treba zasypať do vody namočenú škvrnu. Zaberá na červené víno, krv, ale aj škvrny od potu a dezodorantu.

Ľahké kyseliny ako OCOT alebo CITRÓNOVÁ ŠŤAVA sú ideálne na škvrny od kávy, čaju, lepidla. Ocot je účinný aj na plesne a navlhnuté odevy. Nikdy však neaplikujte na vlnu!

ČISTIACE PROSTRIEDKY na riad a odevy majú podobné zloženie, preto ich môžete vo väčšine prípadov zameniť. Výborne odstraňujú mastné škvrny. Na jemné tkaniny ich aplikujte z vnútornej strany odevu.

PEROXID VODÍKA použite v prípade, ak potrebujete odstrániť farbu alebo pigment, napríklad make-up. Pozor na jemné tkaniny a dostatočné zriedenie!

GLYCERÍN, ktorý je súčasťou mydla ma fantastické "odškvrňovacie" schopnosti. Stačí keď ho pre väčší efekt skombinujete s čistiacim prostriedkom.

MINERÁLNE SOLI sú silným prostriedkom na tuhé mastnoty (asfalt, smola).

Nie vždy sa podarí škvrnu odstrániť na prvýkrát, pretože väčšinou má škvrna dvojakú bázu. V zásade platí najskôr sa zamerať na odstránenie farbiva a potom mastnoty.




Ako odstránite najbežnejšie škvrny?
  1. Krv : okamžite namočte do studenej vody. Potom namočte do vlažnej vody s práškom na pranie a nechajte pôsobiť 10-15 minút. Na fľak aplikujte trochu amoniaku a samostatne operte.
  2. Maslo/Olej : okamžite namočte do vlažnej vody. Potom namočte do horúcej vody s čistiacim prostriedkom, ktorý jemne vklepnite aj do samotnej škvrny. Položte smerom nadol na papierovú utierku a nechajte pôsobiť. Opakujte, pokiaľ je to nutné. Samostatne operte otočené naruby.
  3. Káva : okamžite namočte do vlažnej vody. Jemne vklepte do škvrny prostriedok alebo ocot rozriedený s vodou. Preperte v teplej vode podľa odporúčania na visačke a opakujte. Nepoužívajte práškové prostriedky, pretože škvrnu usadia! 
  4. Paradajková omáčka : najskôr jemne odstráňte nožíkom/lyžičkou zvyšky omáčky. Vklepte do škvrny tekutý prostriedok, namočte do studenej vody. Operte podľa visačky. 
  5. Víno : okamžite namočte do teplej vody, posypte soľou a nechajte pôsobiť. Opláchnite soľ, jemne vklepte prostriedok alebo glycerín a položte smerom nadol na papierovú utierku. Znova preperte a potom operte podľa visačky. 
  6. Zápach : je v podstate neviditeľnou škvrnou, ktorá vás kamkoľvek sprevádza. Skúste použiť kryštáliky uhličitanu vápenatého alebo aktívne uhlie a nechajte pôsobiť niekoľko hodín prípadne dní. Vytraste zvyšky a ak zostali škvrny, použite enzýmové čistidlo.      




Odporúčanie na záver: po vyčistení škvrny dajte odev hneď vyprať otočený NARUBY a následne ho nechajte prirodzene vysušiť na vzduchu.



             zdroj: http://www.artofmanliness.com/