pondelok 29. augusta 2016

Módny kalendár: Grunge & Runway

Štýl grunge pôvodne nevznikol ako módny, no pomerne rýchlo sa komercializoval a zo subkultúrneho obliekana sa vyvinul hlavný módny smer. Jeho popularitu do celého sveta odštartoval Marc Jacobs, keď v roku 1992 vytvoril pre značku Perry Ellis svoju prvú grunge kolekciu. Napriek tomu, že nezožala veľký úspech, sa tento štýl s menšími obmenami pravidelne vracia na prehliadkové móla.


Jednu z najvydarenejších show na tohtoročnom fashion weeku predviedol americký módny návrhár Alexander Wang. Prehliadka sa konala v kostole, čo s kontroverznými modelmi vytváralo dokonalý kontrast. Jeho modely ponúkali to najlepšie z štýlu grunge v kombinácii s prvkami punku.


V kolekcii talianskeho módneho domu Etro sa zas stretli prvky grungeboho a ich modely na túto jeseň budú dokonalým mixom toho najlepšieho z oboch štýlov. Nežnými strihmi bohémskych kvetinových šiat a množstvom čipiek dodali „bezpohlavnému“ grungu istú dávku ženskosti.


Prvkami grunge sa inšpirovala aj francúzska módna dizajnérka Isabel Marant, ktorá mu zas dodala nádych luxusu. Jej modely sú dôkazom toho, že tento štýl nepatrí len do ulíc, či nočných barov, ale svoje miesto si vie nájsť aj v outfitoch určených do officu či na spoločenskejšie udalosti. 


autor: Petra, zdroj: pinterest , vogue